Ontstaan van kennel Fan 't Patrijzen Bos

 

Onze kennel ligt in zuidoost Friesland. Wij hebben al jarenlang een Drent en ook mijn ouders hebben al een Drent gehad. Dat was een hond uit de kennel van Nimrodsheem, die Floris heette. Wij zijn echt idolaat van het ras. Zo betrouwbaar en zulke harde werkers en aan de andere kant zo aanhankelijk en ook lief voor kinderen.

In 1994 hebben Bonnie en ik besloten om samen verder te gaan en we besloten tevens om een Drent te kopen. Mijn vader las in de krant een advertentie dat er in Broeksterwoude een nestje Drenten te koop was. We zijn er meteen heengegaan en hebben er een pup uitgezocht. Uit de krant nog wel! Het was een prima Drent en ze is de stammoeder van onze kennel geworden. Intussen werden we lid van de rasvereniging en hebben toen pas begrepen hoeveel geluk we hebben gehad. Het loopt dikwijls heel anders af met pups uit de krant. Over het algemeen worden de moederhonden nooit ergens op gecontroleerd, maar onze Tjeraa was gezond en haar heupen waren top, HD-A. We zijn met onze hond naar tentoonstellingen geweest om de nodige kwalificaties te halen en dat is ook gelukt. Haar ogen waren ook in orde dus stond niets ons in de weg om een nestje te fokken, maar nu natuurlijk met het fokreglement van de vereniging. We hebben ook direct een kennelnaam aangevraagd die wonder boven wonder onmiddellijk werd goedgekeurd. Ook de jachttraining hebben we niet vergeten en ook daar hebben we goede resultaten met haar behaald. Intussen is Tjeraa niet meer, maar fokken wij met haar nakomeling verder.
Voor het eerste nest hebben we Kampioen Eijko Hesther van Groevenbeek uitgezocht. Het was direct een succes. Acht pups, 1 reu en 7 teefjes, die bijna allemaal Uimuntend scoorden op de fokdag. We hebben uit dit nest een teefje, Anoeska Tjeraa, aangehouden, die intussen ook de Kampioenstitel heeft behaald. Op zeer jonge leeftijd werd ze al Reserve Kampioen. Ook op de jachthondentraining doet ze het goed. Dit is natuurlijk een enorme opsteker als je voor het eerst een nest fokt.
Op zeker moment kwam ons ter ore, dat er bij ons in de buurt een oude man woont, die een paar Drenten heeft die heel slecht zijn gehuisvest. Hondenmensen als wij zijn, zijn wij gelijk een kijkje wezen nemen en hebben direct één van de teefjes mee naar huis genomen. De honden waren verwaarloosd en zaten in een donkere schuur. We hebben haar gewassen, goed gevoed en er van alles mee gedaan en nu is het een Uitmuntende Drent geworden. Haar eerste nestje heeft ze inmiddels gehad met Fulco Hesther van Groevenbeek. Deze keer een nest van 8 pups. 7 reuen en 1 teefje! Haidy, zoals ze heet, is een lief teefje, dat, zoals wel eens wordt gezegd, van de hel in de hemel is gekomen.
Met Tjeraa hebben we nog een laatste nest gefokt, met Kampioen Buster Hesther van Groevenbeek. Er werd maar 1 pup geboren, een reu, die we hebben gehouden. Hij prijkt, als pup, voorin in het mooie Drentenboek. We hebben hem Cástor genoemd. Hij was al snel Jeugd en Nederlands Kampioen. Intussen hebben we met Haidy nog een nest met Kampioen Buster Hesther van Groevenbeek gefokt en een keer met Kampioen Horus Meike van Groevenbeek. Uit dit nest hebben we Flora aangehouden en dat is opnieuw een hele mooie Drent.
We werken beide hard voor de Drent. De pupkopers zijn zo vaak als ze willen van harte welkom, maar ook als u informatie wilt over het ras, bent u welkom in ons huis.
We geven de pupkopers veel informatie mee, wat tot dit moment erg op prijs wordt gesteld.